A reklámplakát kiállításon jártunk


2014 május | kiállítás, ajánló

Április 25-én nyílt a ˆ„Merészebb, mint a festészet“ kiállítás az Iparművészeti Múzeumban, mely a két világháború közti (1924-42) Magyarország reklámplakátjaiból ad ízelítőt. Ott jártunk és megnéztük.

„...egy teljesen új hang jelent meg a budapesti plakátok világában. Betört a modern kor levegője,...“ - olvasható a múzeum ajánlójában. Megváltoztak az igények, a technika fejlődött, az emberek pedig változást akartak. Ennek megfelelően a reklámok sem maradhattak a régiek, valami újra volt szükség. A plakátok ennek megfelelően színesek és mégis letisztultak.
De milyen is a jó plakát? A jó plakát... kilép az utca szürkeségéből, megállítja a járókelőt, meglepetésben részesíti a nézőt, megragadja a tekintetet, üti a konkurensét, és bevésődik az emlékezetbe. Legalábbis Végh Gusztáv rajzai szerint. És ezek jellemzik -szinte kivétel nélkül- az összes bemutatott plakátot.

Reklámplakát kiállítás Budapesten, az Iparművészeti MúzeumbanA kiállítás

A kiállítás egyik különlegessége, hogy több plakát tárgyát is sikerült felkutatni. Így találkozhatunk többek között korabeli rádióval, mosógéppel vagy éppen elektromos tűzhellyel, de az akkori divatnak megfelelő fürdőruhát is megcsodálhatjuk. Ezáltal bepillantást nyerhetünk a kor nagyvárosi életének mindennapjaiba.
Azt is igazán érdekes látni, hogyan reklámozták és népszerűsítették a dohányzást önfeledt, jó érzést sugárzó képeken.
További különlegessége a kiállításnak a videótárlat, melyen a '20-as, '30-as és '40-es évek filmhíradóit és reklámfilmjeit, a kor "teleshop"-jait vetítik le: elektromos tűzhely, sütő és vasaló.
Ahogyan az a lenti plakáton (bal oldalon) is észrevehető, akkoriban még a magyar helyesírás is más volt: így láthatunk a plakátokon olyan szavakat, mint az "ucca" vagy "ujság".

Reklámplakátok az 1920-30-as évekbőlForrás: Iparművészeti Múzeum

Látható, ahogy a reklámplakátok készítése is egyfajta művészetté vált. Ebben nagy szerepe volt a 20. század eleji magyar avantgárd mozgalom vezető alakjainak: Kassák, Bortnyik és Berény. Plakátjaik nagy sikert arattak.

Mindenkinek ajánljuk a kiállítást, aki szeretne bepillantást nyerni a majd' egy évszázaddal ezelőtti mindennapokba és a kor művészetébe. A kiállítás július 27-ig tart nyitva (kedd-vasárnap: 10-18h). Részletes információ a múzeum oldalán.