Rajzoljunk szemet


2015 november | rajz, útmutató

"A szem a lélek tükre." Ugye, ismerős? Amikor portrét rajzolunk a szem az egyik, ha nem a legfontosabb rész, ettől fog rajzunk "életre kelni". Fontos tehát, hogy ismerjük a szem rajzolásának minden titkát, csínját-bínját.Vágjunk is bele!

Szemhéj

Először is rajzoljuk meg az alsó és felső szemhéj vonalát. Vigyázat! Ne elégedjünk meg fent és lent egy-egy ívelt vonallal.
Nézzük meg jó alaposan, hogy tényleg ívelt-e az alsó szemhéj. Ha igen, akkor merre homorú?

A szemhéjak íveltsége
Az alsó szemhéj legtöbbször akkor homorú alulról, amikor a szem hunyorog.

A felső szemhéj mindig ívelt, de nem mindegy, hogy mennyire. Lehet a szem tágra nyitott, de lehet keskeny vágású is.

Tág és keskeny szem
Tágra nyitott és keskeny vágású szem.

Szívárványhártya

Ha úgy látjuk, hogy eltaláltuk a nyiottság mértékét, rajzoljuk bele a szívárványhártyát! Először nézzük meg az előbbi képen, hogy a teljes kör alak látszik-e, vagy az alsó, vagy a felső szemhéj eltakar belőle egy keveset.
Ha megfelelő formában megrajzoltuk a szívárványhártyát, másnéven az íriszt, ellenőrizzük le a szemfehérje kis „háromszögeit“! Gondoskodjunk róla, hogy az írisz két oldalán látszó szemfehérje ugyanolyan formájú és nagyságú legyen.
Most foglalkozzunk egy kicsit a szembe jutó fénnyel, pontosabban annak visszatükröződésével! A legtöbb esetben ez is látszik a képen, ilyenkor erről sem feledkezhetünk meg: rajzoljuk meg azt a bizonyos „fénypöttyöt“. Legyen kicsit nagyobb a rajzunkon, ugyanis a szívárványhártya satírozásakor össze fog szűkülni. Ha a satírozás során mégsem szűkült eléggé, akkor még ilyenkor is méretre és formára igazíthatjuk.
Az íriszre a szempillasor árnyékot szokott vetni, ott az legyen egy kicsit sötétebb.

Szempilla

Nagy kérdés a szem rajzolása során, hogy van-e a képen szempilla. Tudjuk, hogy van, ezért általában szoktunk is rajzolni, ha kell, ha nem. De nézzük csak meg a képet, hogy tényleg van-e, és csakis akkor rajzoljunk, ha van.
Sokszor csak egy sötét, kicsit szélesebb vonal jelzi a szempillák sorát.

Jensen Ackles portré rajza
Jensen Ackles

Michael Jackson portré rajza
Michael Jackson

Tehát: ne azt rajzoljuk, amit tudni vélünk, hanem azt, amit látunk! És pontosan ez az egyik alapelve a jobb agyféltekés rajzolás módszerének, melyet könnyedén elsajátíthatsz útmutatásunk segítségével rendszeresen induló rajztanfolyamainkon.

Szólj hozzá a témához, mondd el saját tapasztalaidat, tedd fel kérdéseidet, szívesen válaszolunk!